Про секрет успіху та «підводні камені» у сучасному ресторанному бізнесі
Лідія Лукович: «Я щаслива, що можу займатися улюбленою справою!»
Довідка «АКЦЕНТІВ плюс:

Лідія Лукович – власниця ресторану-кондитерської та кав’ярні-кондитерської «Фраєрка», членкиня Львівської торгово-промислової палати, амбасадорка Жіночої Ділової Палати України, в якій очолює Комітет з питань ресторанного бізнесу та харчової промисловості, членкиня Клубу Успішних Жінок України, амбасадорка at Women’s Entrepreneurship Day Ukraine. Закінчила ЛДМУ імені Данила Галицького. За фахом – провізор, а за покликанням – успішний ресторатор. Щаслива дружина та мама трьох дітей.
Темою цього випуску глянцю «АКЦЕНТИ плюс» стала тема любові у всіх її проявах. Тому у гості, на шпальти журналу «АКЦЕНТИ плюс» ми запросили чарівну жінку та мудрого керівника – рестораторку Лідію Лукович, яка з особливою любов’ю ставиться до своєї справи. Кожен смаколик, яких у меню її «Фраєрки» є чимало, зроблений з особливою турботою та любов’ю до споживача. Кожен гість її ресторану для неї – особливий.
– Пані Лідіє, Ви – знана у Львові рестораторка. Чому Ви обрали саме ресторанний бізнес? Що свого часу спонукало Вас зайнятися створенням ресторану? Як усе розпочиналося?
– Розпочиналося все цікаво та навіть дещо несподівано. У 2006 році я, працюючи у медичній компанії, маючи річну доньку, хорошу роботу та великі плани на майбутнє, оформила декретну відпустку на другу дитину. Енергії мені вистачало не лише на догляд за донькою, а ще й залишалося на те, щоб допомогти моєму чоловіку відкрити заклад під назвою «Піца Блюз». Цей процес виявився дуже складним, але водночас цікавим. Я пірнула у це з головою. Так у 2006 році ми відкрили піцерію. Згодом у 2009 році виникла ідея відкрити кав’ярню-кондитерську і ми її втілили… Це було здійснення моєї давньої мрії! Ми відкрили невеличкий затишний куточок, поблизу центру та наших чудових вузів: ЛНУ імені Івана Франка та Національного університету «Львівська політехніка», де панувала приємна атмосфера, пахло смачною випічкою та ароматною кавою, щодня збиралося приємне товариство. Ресторанний бізнес – доволі складний, та водночас він дає можливість запізнатися з великою кількістю надзвичайно цікавих та чудових людей.
Я люблю людей і люблю свою справу – мабуть, саме цей фактор став вирішальним у прийнятті рішення розвивати саме цей напрямок моєї діяльності.
У 2015 році ми з невеличкої кав’ярні-кондитерської переросли у ресторан-кондитерську, а згодом відчинили ще одну кав’ярню-кондитерську, уже на Валовій, 21.

– Ваш ресторан-кондитерська та кав’ярня-кондитерська «Фраєрка» давно стали улюбленими місцями відпочинку навіть серед знаних гурманів: як львів’ян, так і гостей нашого міста. Як вважаєте, у чому криється секрет такого успіху?
– Успіх – це позитивний результат, який ти отримуєш від систематичного та якісного виконання своєї роботи. Я щаслива, що можу займатися улюбленою справою, тому кожна перемога – це успіх для мене і людей, з якими працюю пліч-о-пліч. Наша співпраця полягає у вдосконаленні своїх навиків, досвіду та знань.
У «Фраєрці» усі ми злагоджено працюємо на результат: кондитери – на якісну, натуральну, без використання консервантів та домішок випічку; кухарі – на приготування смачних страв; бармени та офіціанти – на позитивну емоцію, комфорт та гарний настрій відвідувачів; адміністратор – на організацію всього процесу, а дівчата допомагають підтримувати чистоту у закладі.
Ми щиро тішимося та поважаємо наших поціновувачів. Надзвичайно приємно бачити щодня своїх гостей, ділитися новинами, планами, розділяти радість, а інколи й смуток, спостерігати за їхнім розвитком та зростанням. Також приємно сприяти комунікації між нашими гостями, у результаті чого виникають нові цікаві ідеї, співпраця та дружба. Дуже приємно, коли гості приходять до нас на ранішню каву, а виходять після вечері. Думаю, що секрет успіху «Фраєрки» – у нашій позитивній атмосфері, котру ми створюємо багатьма факторами, та в якій свідомо шануємо інших, любимо, співпереживаємо, бажаємо робити добро. Недарма ж ми стали переможцями конкурсу «Обличчя міста-2019» у номінації «Львівське дозвілля: Найкращий вибір для проведення вільного часу».
– Щоразу дивувати гостей ресторану смаколиками – справа нелегка. Що, на Вашу думку, стало тією «родзинкою», яка вирізняє Ваш ресторан-кондитерську «Фраєрка» від інших?

– Кожен заклад має своїх поціновувачів, кожна людина підбирає для себе саме той заклад, який відповідає її очікуванням. Хтось любить тихе затишне місце, а хтось навпаки почуває себе добре у гамірному та багатолюдному місці. Ми у «Фраєрці» створили атмосферний заклад, де можна смачно поїсти та приємно поспілкуватися. Щодо «родзинки» – у кожного нашого закладу вона своя.
– Будучи людиною з активною життєвою позицією, Ви стали амбасадоркою нещодавно створеної Жіночої Ділової палати.
– Так, вона також стала частиною мого щоденного розпорядку. Створення Жіночої Ділової Палати України було ініційоване Комітетом з розвитку жіночого підприємництва при Львівській торгово-промисловій палаті. Це місце, де дієвим жінкам надається можливість здобути надійних партнерів, комунікувати та успішно здійснювати свої подальші бізнес-процеси. Завдяки Президентці Жіночої Ділової Палати Наталії Карпенчук-Конопацькій, котра об’єднала представниць бізнесу, освіти, культури шляхом підтримки, навчання та професійного розвитку, створене потужне, діюче жіноче товариство, котре слугує стимулом для розвитку кожної з нас. Завдяки такому об’єднанню у Львові створюється велика кількість цікавих та корисних подій.
– Ви очолюєте Комітет з розвитку ресторанного бізнесу при Жіночій Діловій Палаті України. Для старовинного Львова розвиток ресторанного бізнесу є надзвичайно важливим. Які «підводні камені» існують у сучасному ресторанному бізнесі? З якою метою був створений очолюваний вами комітет?
– Мене часто запитують: «Ліда, як ти все це встигаєш, беручи на себе таку відповідальність?» А я вважаю, щоб не змарнувати шансу, треба працювати. Потрібно не боятися брати на себе відповідальність, потрібно змінювати суспільство навколо себе і твердо рухатися до цивілізованого світу. Потрібно перестати брати і давати хабарі, красти, заздрити, а працювати на благо суспільства, дбати про загальне благо – тоді всім нам буде добре. Усе моє життя і все те, що я роблю, створюється навколо моїх моральних цінностей.
«Фраєрка» – це заклад , який має свої ціннісні підходи в обслуговуванні та приготуванні наших страв, свою особливу автентику, свого поціновувача. Сьогодні «Фраєрка» – це ще й місце зустрічі для небайдужих, місце планів, місце старту нових проектів!
Адже нинішні виклики, на жаль, дуже спільні для багатьох власників ресторанного бізнесу. Коли я щодня спілкуюся з колегами, то розумію, що питання самі не вирішуються. Ми можемо ще рік говорити про те, що кожного з нас хвилює, а можемо об’єднатися та шукати спільне вирішення питань, спільно планувати дії та спільно їх втілювати, що ми і зробили. Я не буду відкривати всіх секретів саме зараз, але у березні ви точно дізнаєтеся про наші напрацювання. Можу сьогодні лишень наголосити, мабуть, на тому, про що говорять всі ресторатори: про брак фахівців, брак персоналу – на жаль, фахівці виїжджають з України.
Ми у Комітеті з розвитку ресторанного бізнесу хочемо зробити можливим те, щоб працівник зрозумів переваги роботи вдома. Так, я сьогодні чую про те, що за кордоном можна заробити більше, але чому ніхто не думає про вихідні, відпускні, розбиті сім’ї, втрачене здоров’я. Зрештою, кожен сам вирішує, але ми будемо говорити про правила, стандарти, вимоги.
При Жіночій Діловій Палаті України створено також Комітет розвитку. Галина Бордун, яка є керівницею цього комітету та має досвід роботи в управлінні персоналом, є присутньою на наших зустрічах. Впевнена, разом ми можемо зробити багато корисних речей. Не зважаючи на те, що ми розпочали свою активну діяльність лише у вересні 2019 року, за цей час ми вже провели своїми силами декілька навчань для працівників, здійснили обміни кращими практиками. Ми не боїмося конкуренції, бо кожен з нас має свою нішу, свого поціновувача і свої певні «родзинки» у роботі.
Так, ми є доволі зайнятими, бо бізнес вимагає щоденного включення, але такі зустрічі мотивують жити і працювати саме тут, а не виїжджати. Я дякую колегам – членам комітету – за небайдужість. Розумію, що часу у рестораторів завжди обмаль, але з великою приємністю запрошую приєднатися до нас.
Я пишаюся тим, що я – львів’янка, місто дало мені можливість розвивати свій бізнес, і сьогодні я можу ділитися своїм досвідом та створювати процеси, які будуть впливати на систему і робити послуги обслуговування кращими!
– Також Ви є амбасадоркою at Women’s Entrepreneurship Day Ukraine. Розкажіть, будь ласка, про цей напрям роботи.
– Щороку в Одесі організовується Міжнародний Жіночий Бізнес Форум Bigbrands під егідою ООН, Women’s Entrepreneurship Day Ukraine. Форум створюється з метою знайомства ділових жінок з новітніми бізнес-ідеями, для обміну досвідом в області нетворкінгу і маркетингу, управління бізнесу, його масштабування та виходу на світові ринки, для створення потужних соціальних проектів, а в загальному – для покращення ділової активності жінок. Україна в особі Всеукраїнського Клубу Успішних Жінок «Жінки України» отримала почесне право офіційно представляти в ООН світові жіночі ініціативи, а також бути офіційним організатором Міжнародного Форуму Women’s Entrepreneurship Day Ukraine. Дякуючи засновниці та Президентці КУЖ Ользі Азаровій, Голові КУЖ України 2019 року Надії Гаталяк та Голові КУЖ Львова Ірині Плахтій, котрі об’єднали ділових, цікавих та прогресивних жінок, які вміють товаришувати та співпрацювати, цінувати сім’ю і дітей, це дає кожній з нас шанс на самореалізацію та розквіт особистості!
– Що для Вас є головним у бізнесі? Що для Вас є стимулом у роботі?
– Вести свою справу не лише в Україні, в усьому світі, нелегко, є багато «підводних каменів», супутніх факторів. Та, як заповідав Любомир Гузар: «Бог випробовує нас через різні обставини. Якщо ми поставимо Його на першому місці, житимемо за Його законами, будемо виконувати свою роботу гідно, сумлінно та чесно, то можемо мати оправдану надію на Його поміч».
Потрібно впевнено робити свою справу та йти вперед!
Головним аспектом у своєму бізнесі я вважаю якість. Це те, над чим працюють багато людей, починаючи від постачальників продуктів; людей, які творять з них якісні страви, та людей, котрі гарно, з усмішкою та настроєм їх реалізовують відвідувачам «Фраєрки».
Ми особливо цінуємо довіру наших гостей, більшість з них є нашими постійними гостями, котрі відвідують наш заклад, бо у них є впевненість у якості наших виробів. Ми працюємо над тим, щоб кожен член сім’ї знайшов у нас щось на свій смак. Коли нам це вдається, – це і є стимулом для нашого подальшого розвитку.
– Сфера обслуговування потребує щодня вкладання не лише коштів, але й докладання чималих зусиль. Що для Вас є релаксом? Як Ви любите відпочивати?
– Належний відпочинок – це наша необхідність. Користаюся ним по потребі: часом це більше сну, часом прогулянка, часом похід у театр чи кіно. Маємо чудову традицію переглядати усі українські фільми з друзями – це для нас чудовий вид відпочинку. Справжнім відпочинком вважаю той, після якого мені хочеться з наснагою повертатися до роботи та нових справ. Зазвичай відпочиваю у колі сім’ї, родини та друзів.
– Хто для Вас є кумиром та хто надихає Вас?
– Кумирами для мене є мої батьки, котрі завжди дають правдиві, мудрі та життєво необхідні поради. Вони своєю підтримкою та вірою в мене дарують мені наснагу та впевненість щодо моїх дій. Я надзвичайно поважаю та люблю своїх батьків. Також я вдячна їм за мою сестру, найкращу у світі. Я щаслива, бо у своєму оточенні маю багато розумних, талановитих та порядних людей, котрі завжди підтримають, надихнуть, допоможуть та підстрахують. Я дуже ціную і бережу тих людей, котрі завжди готові не лише вислухати, а й допомогти у реалізації моїх планів.
– Вдень Ви – рестораторка, а вдома Ви – любляча дружина та турботлива матуся аж трьох діточок. Чим для Вас є сім’я? Яку роль посідає у Вашому житті любов та кохання?

– Якою б сильною та незалежною зовні не була жінка, у душі вона прагне відчувати, що її люблять. Любов – одна з головних потреб людини. Саме це почуття закладено природою у нас з дитинства. Для мене, щоб почуватися щасливою, потрібна гарна та міцна родина, головою якої є сильний та люблячий чоловік. Власне чоловік, котрий допомагає не лише у роботі чи побуті, а й той, який допомагає жінці почуватися слабкою, ніжною, зрештою, просто жінкою. І які б проекти я не реалізовувала, чим би я не займалася, для мене завжди на першому місці моя сім’я. Все, до чого б я не бралася, розглядається через призму сім’ї: чи не буде це суперечити нашому ритму життя та відносинам. Сім’я для мене – це зміст життя!
– Вас вважають успішною жінкою. Чи почуваєтеся Ви щасливою?
– Насамперед потрібно чітко визначити параметри свого щастя. У кожного воно – своє. Комусь подобається багато подорожувати, хтось більше любить домашній затишок, хтось шукає щастя серед дорогих речей, а хтось задовільняється простими речами. На мою думку, щасливими нас робить відчуття любові. А що може дати більше відчуття любові та радості, ніж материнство? Своєму щастю я абсолютно завдячую Богові, що дозволив мені відчути щастя, як подружнє, так і щастя материнства.
– Про що мріє Лідія Лукович? Які у Вас плани на 2020 рік? Що б Ви хотіли побажати читачам журналу «АКЦЕНТИ плюс» у 2020 році?
– Мої плани – працювати та отримувати результат. А мрію я про те, щоб ми з чоловіком виростили та виховали достойних дітей, щоб вони стали хорошими людьми та гідними громадянами вільної та незалежної, успішної та економічно сильної України. Читачам журналу «АКЦЕНТИ плюс» бажаю міцного здоров’я у кожній родині, миру та спокою усій Україні!
«Фраєрка» – затишний ресторан для львів’ян. Ми завжди раді Вас бачити у «Фраєрці»!
Розмовляла Ірина Запотічна-Ванчосович
Фото з особистого архіву Лідії Лукович.

Ресторан-кондитерська «Фраєрка»: м. Львів, вул. Глибока, 16;
Кав’ярня-кондитерська «Фраєрка»: м. Львів, вул. Валова, 21.